The new alternative in Raise Boring

Kunder

Mikael LKAB

Kundreportage: LKAB

Projekt: Block 19

Kund: LKAB
Plats: Kiruna

För kunden var detta ett viktigt projekt och en del av gruvans malmproduktionsplan. Projektet omfattade fyra schakt som var ca 50 meter långa och 2,4 m i diameter. Projektet avslutades enligt tidsplan och genomfördes med mycket hög säkerhetsnivå.

Mikael Hjortborg, Projektledare på LKAB berättar:

Block 19 var ett komplicerat uppdrag där man var tvungen att göra ett öppningshål för att fälla dubbla nivåer samtidigt. Schakten borrades från nivå 935 ända ner till nivå 993 och alltså förbi nivå 964 på grund av dålig stabilitet i berget på där. Projektet hade inte kunnat genomföras med den metod som vanligen används då man inte kom åt mellannivån utan schakten var tvungna att borras med Raise boring-metoden.

Orefields var relativt nya när detta projekt startade men inom LKAB arbetar man gärna med lokala företag så det blev naturligt att ge Orefields chansen att utföra detta uppdrag.

LKAB ställer väldigt höga krav på säkerhet och Mikael Hjortborg anser att Orefields utförde uppdraget mycket professionellt med högsta säkerhetstänk och ordning och reda på sin arbetsplats.

– Orefields arbete med säkerhet och ordning var exemplariskt och kommunikationen med Håkan och Anders har vart suverän med hög förståelse för problematik och möjligheten att kunna erbjuda snabba lösningar, säger Mikael.